Shao Zi-tészta története

„Shao Zi”-tészta

A legenda úgy tartja, hogy a Han-dinasztiabeli Jing császár idejében volt egy takaros menyecske a Qi-hegység egyik kis falujában. Nagyon szorgalmas és ügyes nőnek tartották, ráadásul kifejezetten otthonosan mozgott a konyhában és az ételek világában. Az esküvő után pár nappal az új családjának készített egy olyan tésztát, ami formájában és ízében újszerű volt. A tészta vékony volt, a szósz sokféle alapanyagból készült rengeteg különböző fűszerrel és szósszal, így semmihez sem hasonlítható íz világa lett. Miután a család minden tagja megízlelte az ételcsodát, fennhangon dicsérték az asszony főztjét, főleg az ifjabbik fiúnak ízlett nagyon a tészta. Ezek után mindig könyörögve kérte a sógornőjét, hogy készítse el ezt a különleges ételt. Az évek alatt a kisfiú felcseperedett, és nagyon sokat kellett tanulnia, hogy jó eredményt érhessen el az év végi záróvizsgán. Ezt látván a szorgalmas asszony mindig elkészítette kis sógorának a kedvenc ételét, hogy teljes erővel tudjon a tanulásra koncentrálni. A gondos törődésnek köszönhetően a fiatalabb fiú nagyon jól teljesített a záróvizsgán, így felajánlottak neki egy állást a saját városának egyik hivatalában. Abban az évben meghívta magukhoz a kollégáit és a feletteseit, hogy ők is megkóstolhassák a kedvenc tésztáját. A vacsora után mindenki hőn dicsérte az asszony tehetségét, és szájról szájra terjedt a tészta híre, miután visszatértek saját városukba. A tésztát csak „szao zi”-nak emlegették, kínaiul „sógornő”-nek, és egyre többen jöttek más-más területekről, hogy megtapasztalják saját maguk is. Az eltérő tájszólás miatt a „szao”-ból „shao” lett, és azóta is így emlegetik: „Shao Zi” kínaiul „szószos tészta”. Manapság is a nagyobb családi eseményeken (esküvő, újév, örömteli esemény, temetés) ezzel a tésztakülönlegességgel várják a vendégeket.

Shao Zi-tészta története